Винарство

Моменат бербе грожђа одређујемо на основу технолошке зрелости сваке сорте, густативном и лабораторијском анализом. Берба белих сорти Sauvignon Blanc, Semillon, Chardonnay као и сорти за розе вина Pinot Noir у Неготинском виногорју почиње другом половином августа и почетком септембра месеца. Merlot беремо другом половином септембра а Cabernet Sauvignon и Prokupac почетком октобра.

Након бербе, узимајући у обзир временске прилике током врелих летњих дана, плодове транспортујемо у гајбама на сигурно и хладно како би спречили оксидацију и губитак арома. Грожђе се сортира, муља и прерада креће.

Код белих вина пре почетка ферментације радимо кратку хладну мацерацију од неколико сати ради екстракције арома саме сорте. Контролисана ферментација одвија се на температури од 12 до 18 степени целзијуса у иноксним судовима. Један мањи део Sauvignon и Semillon-а и већи део Chardonnay-а ферментише у барик бурадима. Црвена вина мацерацију на хладном дан-два као би се постигла што боља ароматска и танинска екстракција и добила боља обојеност а потом се ферментишу у иноксним судовима 3 до 4 недеље. Млечно-киселинска ферментација одвија се делом у иноксним судовима а делом у дрвеним судовима на почетку сазревања. Традиционално барик сазревање подразумева замену сваке године од укупне количине 1/3 новим бурадима.

Sauvignon Blanc и Semillon већим делом одлежава у инокс судовима док један део лежи у барик бурадима. Chardonnay одлежава већим делом у дрвеним судовима од 225 и 300 литара уз лежање на талогу. Црвена вина сазревају 12 месеци у дрвеним судовима на талогу укључујући и мешање.

Моменат кад је потребно вино пустити у промет одређује сам стил вина. Sauvignon Blanc и Semillon због своје свежине и минералности пунимо у марту или априлу као и Розе, док Chardonnay због ферментативних арома пунимо у јуну или јулу. Cabernet Sauvignon након годину дана одлежавања у дрвеним бурадима одлежавају минимум 3 месеца у боци.